Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πόλεμος των τηλεοπτικών στη Serie A

Η επιστολή που έφτασε στη Λίγκα και οι παρασκηνιακές κινήσεις της Mediaset
Προπονητές, παίκτες και οπαδοί δουλεύουν για τη φετινή σεζόν που άρχισε πριν λίγες εβδομάδες αλλά οι διοικήσεις των ομάδων σκέφτονται ήδη το… 2015.
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ιταλοί έκαναν αναλύσεις επί αναλύσεων για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το πρωτάθλημα. Πώς θα γίνει, δηλαδή, πολύ εμπορικό ξανά ώστε το προϊόν να έχει ζητήσει παντού. Η Ιταλία ήταν στην κορυφή επί δύο δεκαετίες αλλά μετά την αλλαγή του αιώνα τα πράγματα άλλαξαν και τώρα προσπαθεί ώστε να ξαναβρεί το Καμπιονάτο την παλιά του αίγλη. Για να συμβεί αυτό, φυσικά, χρειάζονται χρήματα και αφού τα περισσότερα έρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, στη γειτονική χώρα έχουν ήδη αρχίσει τις... συμμαχίες.
Το 2015 λήγει η υπάρχουσα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τη στιγμή που μετράμε αντίστροφα για την πώληση της τριετίας 2015-18, οι σύλλογοι αρχίζουν να ετοιμάζονται για τη... μάχη.
Το βασικό θέμα συζήτησης και διαφωνιών αυτή τη στιγμή είναι το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τις συμφωνίες για την μετάδοση των αγώνων εκτός Ιταλίας. Η ανάγκη για περισσότερα χρήματα είναι εμφανής και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας αν αναλογιστεί τα δεδομένα: Με την υπάρχουσα συμφωνία η Serie A παίρνει 118 εκατ. ευρώ ετησίως για την μετάδοση των αγώνων της εκτός Ιταλίας ενώ η Premier League παίρνει... 800 εκατ. ευρώ φέτος. Η διαφορά είναι χαώδης, οι ιταλικές ομάδες έχουν πολύ μικρότερα έσοδα από τις ανταγωνίστριες τους στην Ευρώπη και έτσι, μοιραία, η Ιταλία χάνει βαθμούς.
Η... έναρξη του πολέμου σήμανε, ουσιαστικά, πριν λίγες εβδομάδες, όταν επτά ομάδες της Serie A έστειλαν κοινή επιστολή στη Lega και ζήτησαν να γίνει νέα συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι έχουν προτάσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα. Οι επτά ομάδες που υπέγραφαν αυτή την επιστολή ήταν κατά σειρά οι Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Ρόμα, Ιντερ, Σαμπντόρια, Βερόνα, Σασουόλο.
Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η διοίκηση της Λίγκα και οι Μίλαν και Λάτσιο. Οι Ανριάνο Γκαλιάνι, αντιπρόεδρος των Ροσονέρι, και Κλαούντιο Λοτίτο, πρόεδρος των Λατσιάλι, ήταν αυτοί που στήριξαν μέχρις εσχάτων τον Μαουρίτσιο Μπερέτα για να κερδίσει τις εκλογές στη Lega τον περασμένο Ιανουάριο και οι τρεις τους είναι ενωμένοι και στο θέμα των τηλεοπτικών.
Ο λόγος για αυτή τη σύμπλευση του Γκαλιάνι, δηλαδή της Μίλαν, με τον νυν πρόεδρο της Lega είναι ο... Μπερλουσκόνι. Η Mediaset, δηλαδή, καθώς υπάρχουν σκέψεις να καταθέσει κοινή πρόταση με το Sky Sport Italia για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός της Ιταλίας, με το ποσό να... χαμηλώνει σε σχέση με ό,τι θα περίμεναν οι ομάδες.
Μέχρι να έρθει η ώρα για τις τελικές αποφάσεις και τις υπογραφές, φυσικά, υπάρχει χρόνος. Χρόνος που οι διοικήσεις των ομάδων θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν...
Πηγή http://gruppogreco.blogspot.gr/2013/09/serie-a.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου