Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Παρί ή ανανέωση με Γιουβέντους για Πογκμπά

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το δέλεαρ της Παρί και την ανάγκη άμεσης ανανέωσης του συμβολαίου του Πογκμπά στην Γιουβέντους.
Η πρόσληψη του Αντόντιο Κόντε στον πάγκο σηματοδότησε μία νέα αρχή. Προσωπική επιλογή του Αντρέα Ανιέλι, ένα στοίχημα που έφερε ξανά την Γιουβέντους στην κορυφή. Τα βήματα «ένα-ένα». Σταθερά. Κάθε πρότζεκτ, όμως, έχει σκαμπανεβάσματα.
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή στα «αστέρια» και την πορεία μέχρι τους «8», η Μεγάλη Κυρία αποκλείστηκε από τους ομίλους του Champions League και καλείται να αντεπεξέλθει στις πρώτες προκλήσεις. Είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε αγωνιστικές.

Για κρίση, φυσικά, ούτε λόγος. Φαβορί για το Καμπιονάτο ήταν η Γιουβέντους πριν ξεκινήσει η σεζόν, φαβορί είναι και τώρα. Οι Μπιανκονέρι θα πρέπει να φροντίσουν, όμως, αυτό το «πισωγύρισμα» να μην επηρεάσει το πρότζεκτ. Όλοι στο Τορίνο γνώριζαν τη σημασία του να σταθεροποιηθούν στην ελίτ της Ευρώπης, όμως απέτυχαν παταγωδώς σε έναν όμιλο με Γαλατασαράι και Κοπεγχάγη. Ναι, έχασαν την πρόκριση στην παγωμένη Κωνσταντινούπολη, όμως μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο γήπεδο την πήραν οι Τούρκοι.

Λίγες ημέρες πριν από εκείνο το ματς, η Γιουβέντους είχε ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου του Αρτούρο Βιδάλ. Μία πολύ σημαντική κίνηση, που όλοι περίμεναν να συνδυαστεί με μία άλλη. Εκείνη της ανανέωσης του Πολ Πογκμπά. Άλλωστε, μιλάμε για τους μοναδικούς παίκτες, για τους οποίους ο Κόντε δεν σηκώνει κουβέντα.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τα μηνύματα ήταν θετικά. Αρχικά ο Τζιανλούκα Ντι Μάρτσιο (δημοσιογράφος του Sky Italia και ειδικός σε μεταγραφικά θέματα) είχε αποκαλύψει ότι ο Πογκμπά είναι πολύ κοντά στο να ανανεώσει. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα φύγει. Η Γιουβέντους τον υπολογίζει και για το παρόν και για μέλλον και ήδη γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του», έγραφε ο Ιταλός.

Ήταν οι μέρες που ο Γάλλος ήταν στην πατρίδα του με τους Τρικολόρ και για πρώτη φορά αναφέρθηκε το όνομα της Παρί. Ο Πογκμπά ρωτήθηκε για το ενδιαφέρον των Παριζιάνων, δηλώνοντας «μόνο» ότι είναι ευτυχισμένος στην Γιουβέντους. «Τώρα είμαι με την Εθνική και σκέφτομαι μόνο αυτό. Όταν επιστρέψω θα συζητήσουμε. Είμαι χαρούμενος στην Γιουβέντους. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για νέο συμβόλαιο. Για αυτά υπάρχει ο Μίνο (σ.σ Ραϊόλα). Το μόνο που σκέφτομαι εγώ είναι το ποδόσφαιρο».

Ακολούθησε μία ακόμη αποκάλυψη του Ντι Μάρτσιο στα μέσα του Οκτώβρη ότι τα πάντα θα τελειώσουν σε λίγες ημέρες. Οι πλευρές ήταν μία ανάσα από την συμφωνία, ενώ η υπογραφή του νέου συμβολαίου θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα σε οποιονδήποτε επίδοξο μνηστήρα. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει από τον ίδιο τον Μαρότα. «Ο Πογκμπά; Θα υπογράψουμε το νέο συμβόλαιο», σχολίασε ο παράγοντας της Γιούβε.
Δύο μήνες μετά, όμως, και τίποτα. Πέραν της καθυστέρησης, ήρθε και ο αποκλεισμός από το Champions League, ενώ οι δηλώσεις του Μαρότα είναι πλέον πολύ πιο ήπιων τόνων. Βέβαια, ο Ιταλός παράγοντας ακολουθεί γενικότερα τον δικό του... ρυθμό. Από το περασμένο καλοκαίρι είχε μιλήσει για την ανανέωση του συμβολαίου του Βιδάλ, μετά από λίγους... μήνες έπεσαν οι υπογραφές. «Προς το παρόν κανένας δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να φύγει», δήλωνε στις αρχές Δεκεμβρίου. Η μεγάλη διαφορά, όμως, σε σχέση με την υπόθεση του Χιλιανού, είναι ότι δεν υπήρχε επιβεβαιωμένο και συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

«Οι διαπραγματεύσεις για νέο συμβόλαιο δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς ο Πογκμπά δεν έχει δεχθεί ακόμα πρόταση. Η ανανέωση δε θα πρέπει να θεωρείται και τόσο σίγουρη», αποκάλυψε ο αξιόπιστος ραδιοφωνικός σταθμός RMC.

Στη συνέχεια ήρθε και η Equipe να αποκαλύψει ότι η Παρί σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του τον Ιανουάριο. «Ο Αλ Κελαϊφί δε θέλει να περιμένει 10 χρόνια, για να κατακτήσει το Champions League. Έτσι, ακόμη και αν αυτοί που θέλει δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση φέτος, σκέφτεται το άμεσο μέλλον. Η Παρί είναι έτοιμη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους Πογκμπά και Μάτα τον Ιανουάριο. Για τον πρώτο είναι έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ».
Αντί, όμως, να έρθει κάποια διάψευση, ο Μαρότα την επόμενη ημέρα αρκέστηκε να δηλώσει αναφερόμενος στους Πίρλο και Πογκμπά: «Δε θα υπάρξει δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με κάποια ανανέωση, όμως είμαστε ήρεμοι. Έχουμε εξαιρετική σχέση με τους παίκτες και βλέπουν την Γιουβέντους σαν το σπίτι τους. Αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον και είναι πολύ δύσκολο να βρουν καλύτερο. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν γρήγορα».

Εκεί που πατάνε οι Γάλλοι είναι η δήλωση του Ανιέλι ότι οικονομικά η Γιουβέντους δεν είναι στο επίπεδο των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης. «Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα κάνουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν δεχθούμε πρόταση για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα μας, τον Πογκμπά. Θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε; Δε νομίζω. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την δύναμη, για να κρατήσουμε έναν τέτοιο παίκτη», είχε πει τον περασμένο Οκτώβριο. «Ο Ανιέλι είπε αυτό που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε μέσα μας. Ο πρόεδρος έδειξε το καλοκαίρι ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει τον Πολ. Αν, όμως, μία εξωπραγματική πρόταση έρθει, τότε θα είναι φυσιολογικό να εξεταστεί», σχολίασε ο Κιελίνι.
Οι παράγοντες στην περίπτωση του Γάλλου είναι πολλοί. Η Γιουβέντους έχει προτείνει στον Ραϊόλα πιο στενή - όχι αποκλειστική - συνεργασία. Ο γνωστός μάνατζερ, όμως, ενώ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πογκμπά θα ανανεώσει και καλή συνεργασία έχει με τους Παριζιάνους (Ιμπραΐμοβιτς, Μάξγουελ, Ματουιντί) και τον τελευταίο καιρό έχει «σιγήσει». Σύμφωνα με τους Ιταλούς οι Μπιανκονέρι του έχουν τάξει σημαντικό πριμ σε περίπτωση που ο Πογκμπά ανανεώσει, όμως είναι δεδομένο ότι το ίδιο μπορούν να πράξουν και με το παραπάνω οι Παριζιάνοι. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ματουιντί, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται με το τέλος της σεζόν και ο Ραϊόλα ζητάει για λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ μικτά (μαζί με τα μπόνους) ετησίως...

«Ο Πογκμπά ανανεώνει», έγραφε η Tuttosport την προηγούμενη εβδομάδα, όμως με μία πολύ σημαντική υποσημείωση. Αυτή των χρημάτων. «Η Γιουβέντους δύσκολα θα έλεγε όχι σε μία πρόταση 50-60 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η φανέλα του Πογκμπά είναι η πιο περιζήτητη στις ηλικίες 8-14 ετών. Είναι εκείνος που «γαλουχεί» τη νέα γενιά γιουβεντίνων. «Η επέκταση μπορεί να γίνει (με θετική διάθεση). Σε αυτό το σημείο δε νομίζω να υπάρξουν προβλήματα», δήλωσε ο Ανιέλι σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα μόλις σήμερα (24/12).
Ο Πογκμπά είχε αφήσει την Χάβρη για την Γιουνάιτεντ και το μεγάλο βήμα στην καριέρα του (οι Γάλλοι, μάλιστα, είχαν προσφύγει ανεπιτυχώς στην FIFA για παράνομη προσέγγιση του παίκτη τους), ενώ στη συνέχεια άφησε και τους Άγγλους για χάρη της Γιουβέντους. «Είμαι ανυπόμονος», είχε πει στην Equipe για τους λόγους που δεν ανανέωσε με τους Κόκκινους Διάβολους. «Ο προπονητής πίστευε σε μένα, όμως δεν με έβαζε. Μου έλεγε ότι ήμουν πολύ νέος και ότι η ώρα θα έρθει. Δεν ήρθε, όμως, ποτέ».

Ο Φέργκιουσον τον κατηγόρησε για ασέβεια στον σύλλογο και στον ίδιο. «Δεν ξέρω γιατί το είπε αυτό. Ίσως πήρε πολύ άσχημα το γεγονός ότι ένας 19χρονος του είπε «όχι». Για μένα, όμως, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν σημαίνει ότι θα μιλήσω άσχημα για την Γιουνάιτεντ. Την λατρεύω. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι δεν έδειξα καμία έλλειψη σεβασμού», απάντησε ο Ποκγμπά.

Αυτή τη φορά ο κίνδυνος είναι διαφορετικός, καθώς η Γιουβέντους καλείται να τον πείσει για την μελλοντική επιτυχία του πρότζεκτ. Ότι μπορεί με αυτήν να κατακτήσει τα πάντα. Ότι δεν υπάρχουν φραγμοί, όπως οι φετινοί στο Champions League. Το ενδιαφέρον της Παρί είναι υπαρκτό, όπως και η οικονομική δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα, που περίφημα έχουν χαρακτηριστεί «εξωπραγματικά». Και μετά, το μέλλον θα είναι αποκλειστικά επιλογή του Πογκμπά.

«Για έναν γιουβεντίνο είναι πολύ λυπηρό το ότι θα πρέπει να χωνέψει ότι η ομάδα του δεν μπορεί να κρατήσει τα διαμάντια της. Να νιώσει ότι η ομάδα του... Ουντινεζετοποιείται», έγραψε ο Γκούιντο Βιατσιάγκο στην Tuttosport. Η ευκαιρία για «διάψευση» αυτού του ισχυρισμού είναι εδώ και η Γιουβέντους θα πρέπει να την αξιοποιήσει.
Πηγή http://www.gazzetta.gr/football/article/572118/pari-i-ananeosi-me-gioyventoys-gia-pogkmpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου