Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Θα μπορούσα να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, είναι τιμή για μένα...»

Ολόκληρη η συνέντευξη της Βαλέρια Μπισκέτι, ηγετικού στελέχους των Dominae, του γυναικείου τμήματος των θρυλικών Drughi
Στον αγώνα του Σούπερ Καπ με τη Λάτσιο, ήταν, άθελά της η πρωταγωνίστρια της αναμέτρησης! Και όλα έγιναν εξαιτίας μιας φωτογραφίας που την απεικόνιζε στραμμένη προς την εξέδρα, να συντονίζει τους οπαδούς…

Η φωτογραφία έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου και οι δημοσιογράφοι την βάπτισαν αμέσως ως «η σέξι οπαδός της Γιουβέντους». Το κανονικό της όνομα είναι Βαλέρια Βισκέτι, είναι 44 χρόνων με καταγωγή από το Βίτερμπο και, για την ιστορία, δεν της άρεσε καθόλου όλη αυτή η δημοσιότητα: «Με ενόχλησε» εκμυστηρεύτηκε. Όχι μόνο γιατί η Βαλέρια μένει σε πόλη της επαρχίας, αλλά γιατί, για εκείνη, το να υποστηρίζεις μία ομάδα είναι επιλογή ζωής και όχι ευκαιρία να γίνεις διάσημος.

Από μικρό παιδί συνόδευε τον πατέρα της στα παιχνίδια της Μεγάλης Κυρίας. Μεγαλώνοντας, το πάθος αυτό δεν έσβησε. Αντίθετα, για περισσότερα από 10 χρόνια, η Βαλέρια κάθε Κυριακή κάνει 600 χιλιόμετρα, απόσταση που χωρίζει το Βίτερμπο από το Τορίνο, λόγω της αγάπης της για την ασπρόμαυρη φανέλα της Γιούβε.

Πριν από 5 χρόνια, ίδρυσε μαζί με άλλες κοπέλες, τις Dominae, το γυναικείο τμήμα των θρυλικών Drughi, ενός από τους πιο ιστορικούς συνδέσμους της Curva Scirea. Τα περισσότερα μέλη του συνδέσμου είναι από το Τορίνο, κάποια από τη Ρώμη, ενώ δεν λείπουν και οι παρουσίες από το εξωτερικό.
Η γυναικεία παρουσία, και μάλιστα οργανωμένη, στις τάξεις των Ultras δεν αποτελεί είδηση. Πάντα, όμως, μία όμορφη γυναίκα στην εξέδρα εγείρει κάποια… περιέργεια: «Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως θα μπορούσα να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή» εξηγεί η Βαλέρια. Δεν το βλέπουν όλοι με καλό μάτι, γιατί ο κώδικας της εξέδρας επιβάλλει να είσαι πανέτοιμος να υπερασπιστείς τα πανό σου ακόμη και με βία, αν είναι απαραίτητο.

Η υπεύθυνη των Dominae γνωρίζει ότι ανήκει σε ένα περιβάλλον που έχει ιδρυθεί πάνω σε ανδρικές αξίες, αλλά για εκείνη αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα: «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος των Ultras έχει διαφοροποιηθεί. Παλιά δεν υπήρχαν ούτε αστυνομικές συνοδείες, ούτε κάμερες, ούτε προστατευτικά κιγκλιδώματα. Τότε μόνο οι πραγματικοί αρχηγοί κάθονταν στην πρώτη γραμμή της εξέδρας». Την διαφορά, ωστόσο, πάντα έκαναν όσοι είχαν τη νοοτροπία του οπαδού, δηλαδή το πνεύμα θυσίας για τα χρώματα της ομάδας τους.

«Μία γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερο τη νοοτροπία της εξέδρας απ’ ότι πολλοί άνδρες», διαβεβαιώνει η Βαλέρια, που ήδη εδώ και δύο χρόνια κάθεται στην πρώτη γραμμή. «Έτσι θέλησε ο αρχηγός του γκρουπ μου. Και αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Πιστεύω πως το αξίζω ύστερα από πολλά χρόνια επιμελούς παρουσίας στους αγώνες της Γιουβέντους. Θέλω μόνο να βοηθώ στην ενίσχυση της ομάδας μου. Στην προσωπική μου ζωή είμαι πιο ντροπαλή και δεν θέλω να αποτελώ το κέντρο της προσοχής».
Πριν από δύο χρόνια η Γιουβέντους εισήγαγε το θέαμα των cheerleaders στους αγώνες της και οι Dominae απάντησαν σε αυτό με μία φράση που συμπυκνώνει όλη την φιλοσοφία τους: «Εμείς αποτελούμε καρδιά και φωνή, όχι βυζιά και κώλους».

Μια πιο προσεκτική ματιά, στην πραγματικότητα, αναδεικνύει ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με τις γυναίκες οπαδούς. Οι προκαταλήψεις αυτές είναι βαθιά ριζωμένες στο τσίρκο των Μέσων Ενημέρωσης του σύγχρονου ποδοσφαίρου, που προβάλλουν κατά κόρον τις WAGS (γυναίκες ποδοσφαιριστών κατά βάση μοντέλα) και τις «σέξι γυναίκες οπαδούς», οι οποίες αναδεικνύονται ανάμεσα στα αγόρια της εξέδρας από τις καμπύλες τους.

Η Βαλέρια και οι σύντροφοί της, σίγουρα έχουν κάτι κοινό: το πάθος για ένα συγκεκριμένο στυλ υποστήριξης της ομάδας τους, που αποτελείται από χορογραφίες και τεράστιες σημαίες, καπνογόνα και τύμπανα. Όχι από μπαλέτο και πομ πομ…
Πηγή http://gruppogreco.blogspot.gr/2013/10/blog-post_26.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου