Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Ακαδημία-πρότυπο η Γιουβέντους!»

Ο παλαίμαχος πλέον ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, της Προοδευτικής και του ΠΑΣ Γιάννινα, Τάσος Πάντος, διηγείται στο gazzetta.gr την εμπειρία του, ως πατέρας, από την Ακαδημία της Γιουβέντους στην Ελλάδα.
Η πρώτη επαφή έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατεβαίνοντας στην Αθήνα, έψαξε, ρώτησε, έμαθε και τελικά πήρε την απόφαση να “γράψει” τον 6χρονο γιο του στο Summer Camp του JuventusAthensSoccerSchool! Έστω κι αν το όνομα της “γηραιάς κυρίας” απευθείας του φέρνει στο μυαλό ένα παιχνίδι (Γιουβέντους-Ολυμπιακός 7-0 την περίοδο 2003-2004 για το Champions League), στο οποίο ιδανικά θα ήθελε να μην είχε παίξει και προσπαθεί ακόμη να διαγράψει από τη μνήμη του! Παρ' όλα αυτά, η επιλογή του, δικαιώθηκε πλήρως, κατ' αρχήν από τον Κωνσταντίνο που πλέον δεν βλέπει την ώρα να πάει για προπόνηση στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα και είναι ένα άλλο παιδί, ποδοσφαιρικά, αλλά και απ' όσα είδε και ο ίδιος, παρακολουθώντας μερικές από τις προπονήσεις των παιδιών... Ο λόγος για τον 37χρονο βετεράνο ποδοσφαιριστή, Τάσο Πάντο, ο οποίος μοιράστηκε με το gazzetta.gr τις εντυπώσεις του...
«Αυτά που μαθαίνουν τώρα, τα έμαθα εγώ 18 χρονών!»
«Ας μη γελιόμαστε, όταν ήμουν εγώ μικρός, δεν υπήρχαν ούτε τμήματα υποδομής, ούτε γινόταν οργανωμένη δουλειά στις ακαδημίες... Οι ποδοσφαιριστές της γενιάς μου, μεγαλώσαμε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και μάθαμε μπάλα, περισσότερο παίζοντας με τους φίλους μας στις αλάνες, και λιγότερο συμμετέχοντας σε προπονήσεις με εξειδικευμένους προπονητές και δεχόμενοι συμβουλές και κατευθύνσεις από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο! Η αλήθεια είναι, ότι παρακολουθώντας τις προπονήσεις του γιου μου στο JuventusAthensSoccerSchool, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, εξεπλάγην ευχάριστα γιατί συνειδητοποίησα ότι όσα μαθαίνουν τα παιδιά σε ηλικία 6-8 ετών, μέσα από ένα εξειδικευμένο προπονητικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα, εγώ τα έμαθα λίγο πριν ενηλικιωθώ, σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες...», μας είπε αρχικά ο αγαπημένος παίκτης του Ερνέστο Βαλβέρδε και συνέχισε:
«Οργανωμένη δουλειά βάσει προγράμματος!»
«Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές και κατ' επέκταση και το ποδόσφαιρο! Πλέον, οι περισσότεροι σύλλογοι δίνουν μεγάλη βάση στα τμήματα υποδομής και όλα τα παιδιά δουλεύουν βάσει ενός ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος και μίας συγκεκριμένης φιλοσοφίας και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως μπαίνουν από τόσο νωρίς σε θέματα τακτικής!», υπερθεμάτισε ο Τάσος Πάντος, πριν αναφερθεί στον 6χρονο γιο του και το ποδοσφαιρικό μικρόβιο που “κόλλησε” από γεννησιμιού του... «Ο Κωνσταντίνος από ενός έτους, ήταν συνεχώς στα αποδυτήρια του Ρέντη και του Καραϊσκάκη! Ουσιαστικά εκεί μεγάλωσε! Ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει στο σχολείο για να παίζει, αλλά για να μάθει γράμματα... Τέτοια είναι η τρέλα του με το ποδόσφαιρο... Τον πήγα για πρώτη φορά πέρυσι σε μία ακαδημία στα Γιάννενα και το καλοκαίρι που τελείωσα την καριέρα μου κι επέστρεψα στην Αθήνα, τον έγραψα στο Summer Camp της Γιουβέντους και έμεινε εντυπωσιασμένος.», επεσήμανε ο παλαίμαχος άσος πριν μιλήσει για τα όσα είδε ιδίοις όμμασι, παρακολουθώντας τις προπονήσεις του γιου του...
«Ό,τι χρειάζεται ένας νεαρός ποδοσφαιριστής!»
«Κατ' αρχήν, το ότι έπαιξα επαγγελματικό ποδόσφαιρο δε σημαίνει ότι είμαι ειδικός στο τι χρειάζεται ένα μικρό παιδί που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά... Μόλις τώρα πήρα το δίπλωμα προπονητή, οπότε τώρα έχω αρχίσει και μπαίνω στο κλίμα της δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής! Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τα παιδιά να μαθαίνουν πειθαρχία, να γίνονται ομάδα και να κοινωνικοποιούνται σε ένα κοινωνικό σύνολο από πολύ μικρή ηλικία και παράλληλα να βελτιώνονται σε τεχνική και να παίρνουν μαθήματα τακτικής. Το πρόγραμμα του JuventusAthensSoccerSchool, είναι ό,τι καλύτερο έχω δει όσον αφορά στη λειτουργία και στη δομή μίας ακαδημίας ποδοσφαίρου. Υπάρχει διευθυντής που δίνει τις κατευθύνσεις και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά στο Τορίνο, υπάρχουν πολλοί προπονητές, ιατρική και γραμματειακή υποστήριξη, πολύ καλές εγκαταστάσεις, ό,τι χρειάζεται δηλαδή ένα παιδί για να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο...», υπογράμμισε ο επί 7 χρόνια δεξιός οπισθοφύλακας του Ολυμπιακού για να προσθέσει:
«Εγγύηση για τα παιδιά μας!»
«Το “πάντρεμα” της Γιουβέντους με έναν τόσο καταξιωμένο εκπαιδευτικό οργανισμό όπως είναι τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί ανεξαρτήτως αν οι νεαροί ποδοσφαιριστές, φοιτούν στο σχολείο, είναι δεδομένο ότι τα δύο αυτά ονόματα αποτελούν εγγύηση για την ομαλή λειτουργία μίας ποδοσφαιρικής ακαδημίας... Οι ιθύνοντες του σχολείου γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διαπαιδαγώγηση και η συνεργασία τους με τους προπονητές της Γιουβέντους, εξασφαλίζει ότι στην χειρότερη περίπτωση, τα παιδιά μας, αν δεν γίνουν καλοί ποδοσφαιριστές, θα γίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία... Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό...», κατέληξε ο Τάσος Πάντος.
Πηγή http://www.gazzetta.gr/advertorial/article/555751/akadimia-protypo-i-gioyventoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου