Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Γιορέντε, με εκκίνηση Τρεζεγκέ!

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον Φερνάντο Γιορέντε, που από αόρατος στη Γιουβέντους γίνεται... θεόρατος για τους αντιπάλους.
«Η καλοκαιρινή προετοιμασία ήταν ένα μαρτύριο που δεν έχω ξαναζήσει. Είχα φτάσει στο σημείο να μην μπορώ να βγάλω το πρόγραμμα και άρχισα να αμφιβάλω για τα πάντα. Δεν με αναγνώριζα», είπε σε συνέντευξη του στην Ισπανία πριν δύο εβδομάδες ο Γιορέντε εξηγώντας το γιατί δεν έπαιζε στους Μπιανκονέρι στο πρώτο δίμηνο της σεζόν. Και επειδή μιλάμε για Ιταλία, δεν άρχισαν τα δημοσιεύματα και τα σενάρια για αποχώρηση του επειδή «δεν τον ήθελε ο Κόντε και τον πήρε ο Μαρότα».
Από τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου πάντως, όπως είχε προβλέψει ο Κόντε σύμφωνα με όσα είπε ο Ισπανός φορ στην ίδια συνέντευξη, τα πόδια άρχισαν να λύνονται και από τη στιγμή που ήρθε το πρώτο γκολ, ο Re Leone κερδίζει συνεχώς έδαφος. Την περασμένη εβδομάδα είχε 5 γκολ σε 13 συμμετοχές (τώρα 6 σε 14) και οι συγκεκριμένοι αριθμοί σημαίνουν ότι κάνει ακριβώς το ίδιο ξεκίνημα στη Γιούβε που έκανε και ο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Κανείς δεν μπορεί να πει, βέβαια, ότι ο Γιορέντε θα πετύχει στο Τορίνο όσα ο «Τρεζεγκόλ» (πρώτος ξένος σκόρερ και ο ξένος με τα περισσότερα χρόνια στην ομάδα) αλλά είναι σε καλό δρόμο για να κάνει τους πάντες να αναθεωρήσουν για το αν μπορεί ή όχι να πετύχει.
«Τα μαρκαρίσματα είναι πιο δύσκολα στην Ιταλία αλλά σιγά σιγά αρχίζω να τα συνηθίζω. Κολλάνε πάνω σου και δεν δεν ξεκολλάνε, όμως έχω την τύχη να προπονούμαι σκληρά με κορυφαίους αμυντικούς», είπε ο ίδιος μετά το γκολ-νίκη επί της Ουντινέζε και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τους Ιταλούς που έγραφαν το καλοκαίρι ότι ο Κόντε είχε δώσει εντολή στους Κιελίνι, Μπαρτσάλι και Μπονούτσι να... δέρνουν τον Γιορέντε στις προπονήσεις ώστε να καταλάβει πως άλλο ισπανικές άμυνες και άλλο ιταλικές: ««Η ένταση στις προπονήσεις με τον Κόντε είναι ίδια με τα ματς, οπότε όταν ο Ντανίλο με τράβαγε στο τελευταίο λεπτό δεν ήταν πρόβλημα για μένα. Βγήκα μπροστά και πήρα τη μπάλα».
Με τις δηλώσεις του, ο Ισπανός το κάνει να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Απόδειξη, το γεγονός ότι από το 2010, όταν και αποχώρησε ο Τρεζεγκέ, η Κυρία έψαχνε απεγνωσμένα για ένα πραγματικό φορ. Και τα γκολ που έχει βάλει ο Γιορέντε ως τώρα, είναι καθαρά γκολ σέντερ φορ. Γκολ Τρεζεγκέ. Πάνω από όλα, όμως, είναι γκολ που ξεμπλοκάρουν το αποτέλεσμα και δίνουν βαθμούς ή βαθμό στην ομάδα.
- Με τη Βερόνα νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Μόρα και έκανε το 2-1, που ήταν και το τελικό.
- Στο Μπερναμπέου λειτούργησε με το ένστικτο, όπως πρέπει να κάνει ο φορ, ισοφαρίζοντας σε 1-1.
- Με τη Ρεάλ στο Τορίνο εξέθεσε τον Βαράν ισοφαρίζοντας σε 2-2.
- Με τη Νάπολι άνοιξε το σκορ από νωρίς.
- Στο Λιβόρνο έκανε το 0-1 με ένα γκολ που η Mediaset το περιέγραψε -με υπερβολή- σαν «γκολ που έβαζε ο Φαν Μπάστεν» και με πολύ ωραία κίνηση προστάτευσε την μπάλα και την έστρωσε στον Τέβες για το 0-2, κάνοντας την Gazzetta dello Sport να γράψει πως «όσο κι αν είναι της μόδας ο false 9, είναι πάντα ωραίο να βλέπεις ένα κλασικό σέντερ φορ».
- Με την Ουντινέζε, στο 91', κατέβασε την μπάλα με το κεφάλι για τον Λιχτστάινερ και το ξανάβαλε όπως έπρεπε για να δώσει το τρίποντο.
Τώρα που όλοι στην Ιταλία τον αποθεώνουν για τα γκολ, ο Κόντε εστιάζει στο πώς επιτρέπει στη Γιουβέντους να αλλάζει συστήματα κατά τη διάρκεια του ματς. «Ο Φερνάντο είναι σε κατάσταση που να μου επιτρέπει να τραβήξω τον Τέβες εκτός περιοχής, να τον βάλω σαν trequatista αν χρειαστεί. Με την Ουντινέζε αλλάξαμε με την είσοδο του Κουαλιαρέλα, έχοντας τον Κάρλος πίσω τους».
Οχι τυχαία, ίσως, από την ημέρα που ο Γιορέντε άρχισε να βρίσκει τα πατήματα του, η Γιουβέντους άρχισε να καλύπτει το -5 από την Ρόμα. ««Σε έναν μήνα η ζωή μου άλλαξε. Ημασταν τελευταίοι στο Champions League. Τώρα έχω 4 γκολ σε 5 ματς, είμαστε πρώτοι στο πρωτάθλημα και παίζουμε στην Ευρώπη για να προκριθούμε», λέει ο Ισπανός και εξηγεί: «Αρχικά οι κινήσεις που έπρεπε να κάνω ήταν όλες καινούριες, προσπάθησα πολύ για να τα καταφέρω και ακόμα δουλεύω πολύ πάνω στην τακτική. Σε κάθε ματς γινόμαστε ακόμα καλύτεροι μπροστά και ξέρω ακριβώς τι θέλει ο Κόντε. Τους τελευταίους μήνες έχω δουλέψει πολύ και στη φυσική κατάσταση και τώρα καταλαβαίνω πραγματικά τη σημασία της».
Μόλις ένα μήνα μετά τα δημοσιεύματα για πώληση του τον Ιανουάριο, στην Ιταλία έχουν πάει στο άλλο άκρο και παρομοιάζουν το δίδυμο Γιορέντε-Τέβες με αυτό των Τσαρλς-Σίβορι. Ο ψηλός και ήρεμος φορ με τον κοντό, τεχνίτη και... τρελό Αργεντίνο.
«Για τον Σίβορι ξέρω πράγματα, για τον Τσαρλς όχι λεπτομέρειες. Μακάρι να πετύχω στη Γιουβέντους όσα και αυτός», είπε ο ίδιος μετά το ματς με την Ουντινέζε. Και τα μισά να κάνει, στο Τορίνο ευτυχισμένοι θα είναι. Και ειδικά ο Μπέπε Μαρότα, που τον έκλεισε χωρίς να δώσει ευρώ. Οπως και τον Πογκμπά πέρυσι. Και τον Πίρλο πρόπερσι...
 Πηγή http://www.gazzetta.gr/stili/editorial/article/565332/giorente-me-ekkinisi-trezegke-vids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου