Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μαθήματα φίλαθλης παιδείας από τη Γιουβέντους!

Η πρωτοβουλία της Γιουβέντους να αξιοποιήσει την τιμωρία της έδρας της, οργανώνοντας ένα πρωτόγνωρο σεμινάριο για την συμπεριφορά των φιλάθλων, αποδεικνύει το μεγαλείο των πρωταθλητών Ιταλίας!
H αφορμή
Τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος της 10ης Νοεμβρίου με τη Νάπολι (3-0), αποτέλεσαν την αφορμή. Οι “τιφόζι” της Γιούβε υποδέχτηκαν τους οπαδούς και τους παίκτες των Ναπολιτάνων με ρατσιστικά συνθήματα (“πολίτες 2ης κατηγορίας”, λόγω της κόντρας με τον ιταλικό Νότο) και όταν οι πιο θερμόαιμοι τους αποκάλεσαν “αποβράσματα της κοινωνίας, που πρέπει να καούν από τη λάβα του Βεζούβιου”, η κατάσταση ξέφυγε με τους πιο “σκληροπυρηνικούς” οπαδούς των φιλοξενουμένων να ξηλώνουν και να πετούν καθίσματα στον αγωνιστικό και να προκαλούν τεράστιες ζημιές στο βόρειο πέταλο του υπερσύγχρονου “Juventus Stadium” (κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς τις τουαλέτες, σπάζοντας νιπτήρες, λεκάνες και λούκια!).
Η αντίδραση
Ως επακόλουθο, η ιταλική λίγκα επέβαλε στην “Βέκια Σινιόρα” μία πρωτότυπη τιμωρία, διατάσσοντας να μείνουν κενές οι εξέδρες στα δύο πέταλα του γηπέδου των “μπιανκονέρι” για τους επόμενους τρεις αγώνες του Καμπιονάτο! Η διοίκηση της “Γηραιάς Κυρίας”, πάντως, δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια... Μην φανταστείτε, όμως, ότι έσπευσε να υποβάλλει έφεση κατά της ποινής για να την μειώσει! Αντιθέτως, πρότεινε στην διοργανώτρια αρχή να της επιτρέψει να αξιοποιήσει την τιμωρία της, καταθέτοντας ένα εμπεριστατωμένο πλάνο με την ιδέα και της ζήτησε να μεταφέρει το αίτημά της στην FIFA!
Η ιδέα
Τι ακριβώς σκέφτηκαν οι άνθρωποι της Γιουβέντους; Κάτι πολύ απλό και πρακτικό, το οποίο θα έβρισκε μεγάλη απήχηση στην τοπική αλλά και σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινωνία της γειτονικής χώρας και παράλληλα, θα συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια φίλαθλης παιδείας και στην καταπολέμηση της βίας... Η πρωτοβουλία με την επωνυμία “Gioca con me... tifa con me” (“παίξε μαζί μου... υποστήριξε μαζί μου”), ενθουσίασε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος άναψε το “πράσινο φως” για την υλοποίησή της...
Η υλοποίηση
Έτσι λοιπόν, μετά την έγκριση της ιταλικής λίγκας, την περασμένη Κυριακή (01/12), τα δύο πέταλα του “Juventus Stadium”, γέμισαν με περισσότερα από 12 χιλιάδες (12.100 για την ακρίβεια) παιδιά κάτω των 13 ετών, τα οποία νωρίτερα είχαν πάρει μέρος σε ένα ειδικό σεμινάριο γύρω από τις αρχές που πρέπει να διέπουν την φίλαθλη ιδιότητα, ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Γιούβε και φυσικά παρακολούθησαν δωρεάν τον αγώνα εναντίον της Ουντινέζε (1-0). Το σπάνιο αυτό... “παιδομάζωμα”, έγινε από σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ποδοσφαιρικές ακαδημίες της ευρύτερης περιοχής του Πιεμόντε και συμπεριέλαβε ακόμη και παιδιά που υποστηρίζουν την συμπολίτισσα Τορίνο, που είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο γήπεδο με το κασκόλ και τα διακριτικά των “ταύρων”!
Η φιλοσοφία
Επικεφαλής αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας που θα συνεχιστεί και στον επόμενο εντός έδρας αγώνα των “μπιανκονέρι” με την Σασουόλο (14/12), είναι η σύζυγος (Μαριέλα) του παλαίμαχου Ιταλού διεθνούς ποδοσφαιριστή, Γκαετάνο Σιρέα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1986 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Πολωνία, όπου είχε πάει να “κατασκοπεύσει” την Γκόρνικ που ήταν αντίπαλος της Γιούβε. Γιατί μπορεί η νοοτροπία που... θέλει το “στο γήπεδο, όλα επιτρέπονται”, να είναι παγκοσμίως διαδεδομένη, ωστόσο η φιλοσοφία του ιταλικού συλλόγου δε συμβαδίζει με συμπεριφορές που προβάλλουν τον ρατσισμό και δεν σέβονται ότι οι αθλητές αποτελούν “role models” για την κοινωνία και τα παιδιά και δεν είναι δυνατόν να μην τυγχάνουν τον δέοντα σεβασμό από τους φιλάθλους...
Οι ακαδημίες της Γιούβε στην Ελλάδα
Η πολιτική της Γιουβέντους σε θέματα παιδείας, λοιπόν, ίσως να αποτέλεσε και την αφορμή για την αποκλειστική συνεργασία της με τα Εκπαδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Ως γνωστόν, εδώ και 5 χρόνια, ο καταξιωμένος εκπαιδευτικός οργανισμός της Παλλήνης, έχει αναλάβει την οργάνωση των ακαδημιών της Γιουβέντους σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβενία και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-16 ετών.
* Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: http://juventus.cgs.gr/ , στα τηλέφωνα: 6973-300306, 210-6030411 (ώρες επικοινωνίας: 08.30-18.30), στο facebook (JuventusSoccerSchoolsGreece) και στο twitter.
 Πηγή http://www.gazzetta.gr/football/article/566116/mathimata-filathlis-paideias-apo-ti-gioyventoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου