Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο Μπάτζιο, το κασκόλ και το «κλεμμένο» πρωτάθλημα

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το μίσος ανάμεσα σε Γιουβέντους και Φιορεντίνα, που πολλές φορές ξεπερνά κάθε όριο.
Το tweet της Γιουβέντους περί… μεσημεριανού και… δείπνου σχετικά με τη χθεσινή νίκη της επί της Φιορεντίνα και των παιχνιδιών που έπονται στο Γιουρόπα Λιγκ, μοιάζει με αμελητέα ποσότητα μπροστά σε όσα έχουν γίνει στο πέρασμα των χρόνων ανάμεσα στους δύο συλλόγους.
Η έχθρα χρονολογείται από το 1982. Τότε, οι δύο ομάδες μονομαχούσαν για τον τίτλο στην Ιταλία, φτάνοντας ισόβαθμες στην τελευταία αγωνιστική, όπου η Φιορεντίνα αντιμετωπίζει την Κάλιαρι και η Γιουβέντους την Καταντσάρο. Στη Σαρδηνία, ακυρώνεται κανονικό γκολ της Φιορεντίνα, η οποία μένει στη λευκή ισοπαλία κόντρα στην Κάλιαρι. Την ίδια ώρα, η Γιουβέντους κερδίζει με αμφισβητούμενο πέναλτι στην Καλάβρια με 0-1, ενώ ο διαιτητής δεν δίνει καθαρό πέναλτι στην Καταντσάρο. Το αποτέλεσμα; Ο τίτλος καταλήγει στα χέρια της «μεγάλης κυρίας», με τους «βιόλα» να κάνουν λόγο για κλεμμένο πρωτάθλημα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μίσος.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η έχθρα κόπασε, όμως μια μεταγραφή ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά. Η Φιορεντίνα, που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είπε «ναι» το 1990 στην πρόταση της Γιουβέντους για την απόκτηση του νεαρού – τότε – Ρομπέρτο Μπάτζιο. Μάλιστα φήμες λένε πως οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια ανήμερα του τελικού του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ποιοι ήταν οι δύο φιναλίστ εκείνης της χρονιάς; Γιουβέντους και Φιορεντίνα.
Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, αν και μικρός σε ηλικία, ήταν η σημαία της Φιορεντίνα, ενώ ήταν γνωστά τα οπαδικά του αισθήματά για την ομάδα. Η δήλωσή του δε, πως αναγκάστηκε να συναινέσει στη μεταγραφή, παρά την επιθυμία του να παραμείνει «βιόλα» έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Οι δρόμοι της Φλωρεντίας μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, με τους οπαδούς της ομάδας προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια.
Η μέρα όμως που θα μείνει χαραγμένη είναι αυτή της επιστροφής του «Ρόμπι» στο Αρτέμιο Φράνκι. Σε ένα γήπεδο που «έβραζε» ο Μπάτζιο γινόταν αποδέκτης αποδοκιμασιών κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με την μπάλα. Στο 51ο λεπτό ο ίδιος κέρδισε πέναλτι, όμως αρνήθηκε να το εκτελέσει. Ο Ντε Αγκοστίνι νικήθηκε από τον Μαρετζίνι, με τον Μπάτζιο 13 λεπτά αργότερα να γίνεται αλλαγή. Επικρατεί πανδαιμόνιο. Λίγο πριν φτάσει στο πάγκο της Γιουβέντους, οι φίλοι της Φιορεντίνα του πετούν ένα κασκόλ της ομάδας. Εκείνος σκύβει, το μαζεύει και το φιλάει. «Ο Μπάτζιο θα είναι πάντα ένας από εμάς», δηλώνουν οι φίλοι της Φιορεντίνα αμέσως μετά.
Τελευταίο και πιο πρόσφατο περιστατικό εκτυλίχθηκε το 2012. Τότε η Φιορεντίνα προσπάθησε να κάνει δικό της τον βούλγαρο επιθετικό Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Όπως αποδείχθηκε το «εμπόδιο» που υψώθηκε δεν ήταν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που αγωνιζόταν ο Μπερμπάτοφ, αλλά της Γιουβέντους. Άνθρωπος της «μεγάλης κυρίας» βρέθηκε στο αεροδρόμιο, προσπαθώντας να πείσει τον βούλγαρο να υπογράψει στη Γιουβέντους και όχι στη Φιορεντίνα. Το αποτέλεσμα; Ο Μπερμπάτοφ δεν υπέγραψε σε καμία από τις δύο ομάδες, καθώς έβλεπε πως μια μετακίνησή του στην Ιταλία θα όξυνε τα πνεύματα ανάμεσα τους.
Μάλλον τελικά το tweet της Γιουβέντους ήταν ένα απλό… επιδόρπιο. Γιατί το κυρίως φαγητό του μίσους σερβίρεται πάνω από 30 χρόνια ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Υ.Γ. Τα συνθήματα των οπαδών της Φιορεντίνα κατά των νεκρών φίλων της Γιουβέντους στο Χέιζελ και τα μπλουζάκια με τους 39 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο γήπεδο προτιμάμε να τα… προσπεράσουμε.
Πηγή http://www.gazzetta.gr/football/article/594779/o-mpatzio-kaskol-kai-klemmeno-protathlima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου